Faalangst

Voor een faalangstexamen kom je niet alleen maar in aanmerking wanneer je faalangstig bent. Er kunnen meerdere redenen/oorzaken zijn wanneer in overleg voor dit examen wordt gekozen. Wanneer het nodig is je extra op je gemak te stellen, tijdens het examen een time-out te willen nemen, dat kunnen redenen zijn voor dit examen te kiezen. Natuurlijk worden dezelfde resultaten van je verwacht als bij een regulier examen!

Faalangst komt in verschillende vormen voor bij zo’n 10% van de examenkandidaten. Door druk van buitenaf of door persoonlijke, negatieve ervaringen waardoor je steeds weer zenuwachtig wordt. Ook kan faalangst genetisch zijn. Rijschool KOPpelingOP heeft veel ervaring met deze examens en de leerlingen die hiervoor in aanmerking kunnen komen. Het is belangrijk te weten waar de faalangst precies zit zodat we er samen aan kunnen werken hier goed mee om te kunnen gaan.

Fouten maken Is niet erg. Niemand verwacht dat je alles in één keer goed doet; ook ervaren bestuurders maken wel eens een foutje.

Helemaal wegnemen van je zenuwen is niet mogelijk omdat iedereen wel wat spanning opbouwt voor een examen; dat is normaal. Er is sprake van faalangst zodra je niet meer normaal kunt functioneren.

Faalangstexamen Het CBR kent een speciaal praktijkexamen. In dit examen zal de examinator je zowel tijdens het voorgesprek als tijdens de rit op je gemak stellen; je kunt zelfs even een time-out aanvragen. Het duurt daardoor 25 minuten langer maar er worden dezelfde eisen aan gesteld als bij een regulier examen. Het slagingspercentage ligt hoger dan bij het reguliere examen.

Lees hier meer over hoe het faalangstexamen in zijn werk gaat of bekijk het onderstaande filmpje voor een indruk.